Het schilderij ‘De Annunciatie’ schittert in de Zavelkerk

5 juni 2024

Dankzij de vele schenkers van het ‘Fonds Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk’, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon het 16de-eeuwse schilderij ‘De Annunciatie’ gerestaureerd worden. Het werk kreeg een nieuwe plek in de Zavelkerk en vormt nu een echte blikvanger.
 

Filantropische formule voor sympathisanten van eenzelfde organisatie

Door binnen de Koning Boudewijnstichting een Fonds 'Vrienden van’ op te richten, kunnen filantropen die zich op een structurele en duurzame manier willen inzetten voor een organisatie of vereniging, voor specifieke projecten giften ophalen bij de sympathisanten van die organisatie. De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk heeft die formule al verschillende keren toegepast. Meer bepaald onlangs nog voor de restauratie van het 16de-eeuwse schilderij ‘De Annunciatie’.

De Annunciatie

In de rechterzijbeuk van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk hing, boven de biechtstoel, een 16de-eeuws werk dat de annunciatie afbeeldde. Het schilderij, dat op die plek nauwelijks zichtbaar was, toont de aartsengel Gabriël die de Maagd Maria meedeelt dat ze de ‘Zoon van God’ het levenslicht zou schenken. Het werk werd gemaakt door een uitzonderlijke kunstenaar, wiens identiteit momenteel nog niet achterhaald is. De aanwezigheid van het schilderij in de kerk wordt al vermeld in ‘Le voyage pittoresque de la Flandre et du Brabant’ van Jean-Baptiste Descamps (1769). Deze Franse schilder en historicus verschaft ons waardevolle informatie over de kunstwerken die in die tijd overvloedig aanwezig waren in de kerken van de Zuidelijke Nederlanden.

Pracht en praal van weleer

Dankzij de giften van veel sympathisanten, ingezameld door het ‘Fonds Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk’ kon Sophie Mortier het schilderij restaureren. Het opgeknapte werk, dat voortaan een prominente en mooi uitgelichte plek in de kerk heeft, is nu een echte blikvanger. Het schilderij is eindelijk voor iedereen goed zichtbaar. Nu nog hopen dat een expert de kunstenaar weet te identificeren!