Het leven van de prinsessen in de 18e eeuw

14 december 2021

Het portret van Louise Françoise de Bourbon (‘Mademoiselle de Nantes’) bekleedt een ereplaats in de gloednieuwe tentoonstelling over het dagelijkse leven van de prinsessen in de 18e eeuw, in het Limburgs Museum in het Nederlandse Venlo.

Jean-Pierre Stroobant de Saint-Eloy had een passie voor Franse sierkunsten uit de 18e eeuw. In de loop van zijn leven legde hij een indrukwekkende collectie meubelen, decoratieve voorwerpen en kunstwerken aan. Daarmee bouwde hij bij hem thuis interieurs uit die periode na. In de herfst van zijn leven schonk hij de belangrijkste werken van zijn collectie aan de Koning Boudewijnstichting, om zo hun toekomst te vrijwaren.

Een daarvan is het portret van Louise Françoise de Bourbon (1673-1743), de erkende dochter van Lodewijk XIV en Madame de Montespan. Het Limburgs Museum in Venlo (Nederland) selecteerde het schilderij speciaal voor zijn nieuwe tentoonstelling rond het leven van de prinsessen in de 18e eeuw. Hoewel ze voor die tijd veel vrijheid genoten, vergelijkt de geschiedenis hun dagelijkse leven, gehuld in luister en praal, met een gouden kooi. De tentoonstelling biedt een blik achter de schermen van het leven van de Europese aristocratie in die tijd.

Te ontdekken t/m 3 april 2022.

Praktisch:

‘De vergeten prinsessen van Thorn’
Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
Nederland