Het beeld Perle fine van Oscar Jespers in Musée L

18 februari 2020

Perle fine van Oscar Jespers, een van de eerste meesterwerken van de modernistische beeldhouwkunst in België, is momenteel te bewonderen in Musée L in Louvain-la-Neuve. 

Oscar Jespers wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische modernistische beeldhouwers van de 20ste eeuw. Samen met zijn jongere broer Paul Joosten behoorde hij tot de Antwerpse avant-gardekring rond Paul van Ostaijen. Zijn werk geeft een goed beeld van de evolutie van de beeldhouwkunst in België tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. 

Perle Fine, een gestileerde vrouwenkop, is een van de eerste meesterwerken van de modernistische beeldhouwkunst in België. Het beeld is een voorbeeld van een doorgedreven vereenvoudigde vorm, op de grens van de abstractie. Deze grens tussen figuratie en abstractie loopt als rode draad door de collectie moderne kunst in Musée L in Louvain-la-Neuve. Aangezien het museum weinig sculpturen bezit uit die tijd, vindt Perle Fine vanzelf haar plaats in de collecties. Het werk zal vervolgens in bewaring gegeven worden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen.