Freÿr-aan-de-Maas

13 mei 2013

De laatste 3 jaar heeft het Fonds Laubespin-Lagarde meerdere studies aangevraagd over de tuinen van Freÿr, alsook een missie gestuurd naar Tsjechië om de archieven van de eigenaars, de Familie de Beaufort-Spontin, uit te spitten. Het resultaat is een referentiepublicatie in 2 volumes en een dubbele tentoonstelling die gelijktijdig plaatsvindt in Namen en Freÿr, van 3 mei tot 22 september 2013.

Het Kasteel van Freÿr, de voormalige zomerresidentie van de hertogen van Beaufort-Spontin, is erkend als ‘uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’ en vormt het decor voor het eerste onderdeel van de tentoonstelling. De kunstwerken en documenten vertellen de geschiedenis van de streek en het verhaal van de eigenaars, de omgeving, de architectuur, de tuinen, de decoratie en de beroemde rotsen die Freÿr zijn typische aanblik geven.

Parallel met deze expositie loopt in het Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies een tentoonstelling van meesterwerken, waarvan er een aantal voor het eerst in België te zien zijn. Via een ensemble van schilderijen, sculpturen, tekeningen, prenten, foto’s, dinanderie, kristal- en edelsmeedwerk maakt men kennis met de leden van de familie Beaufort-Spontin en krijgt men een beeld van het historische, artistieke en intellectuele kader waarin zij leefden.

Van 3 mei tot 22 september 2013, in het kasteel van Freÿr, Freÿr, 12 B-5540 Hastière en in het Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (rue de Fer 24, te 5000 Namen).

Publicatie ‘Freyr-sur-Meuse. Un patrimoine exceptionnel en province de Namur’, 1056 pgs, 2 ingebonden volumes, gepresenteerd in een kartonnen doos, € 75 ( + verzendingskosten).

Bestellen: Musée provincial des Arts anciens du Namurois-Trésor d'Oignies (TreM.a), Hôtel de Gaiffier d'Hestroy, Rue de Fer, 24, 5000 Namur. 0032 (0) 81 77 67 54. [email protected]