Expo ‘Origines. Histoires de Trésors’

17 april 2024

Verschillende kunstwerken uit onze collectie zijn te zien in de tentoonstelling ‘Origines. Histoires de Trésors’, georganiseerd door La SAN in het TreM.a – Musée des Arts anciens du Namurois. Te bezoeken tot 29/09/2024.

Het TreM.a - Musée des Arts anciens du Namurois wil resoluut de 21e eeuw binnentreden en tegelijkertijd zijn collecties nog meer in de kijker plaatsen. Daarvoor zijn renovatiewerken en een uitbreiding nodig, met respect voor het als monument beschermde gebouw. Het museum sluit dus tijdelijk de deuren, maar niet volledig!

Een groot deel van de kunstwerken, waaronder stukken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting, is te zien in de tentoonstelling ‘Origines. Histoires de Trésors’, die wordt georganiseerd door de Société Archéologique de Namur (SAN). De term ‘Oorsprong’ zegt het al: deze tentoonstelling belicht de schatten van de permanente collectie van het TreM.a vanuit een specifieke invalshoek, namelijk hoe de collectie tot stand is gekomen. Door die nieuwe insteek krijgt de bezoeker de schatten van het museum vanuit een andere, zelfs ongebruikelijke hoek te zien.

De kerkschat van Hugo d’Oignies, die eigendom is van de Koning Boudewijnstichting en in bewaring is gegeven aan het TreM.a, zal grotendeels tentoongesteld worden in het Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge in Parijs. De tentoonstelling ‘Merveilleux Trésor d’Oignies. Éclats du 13e siècle’ staat volledig in het teken van de kerkschat en loopt tot 20 oktober 2024. De stukken die te kwetsbaar zijn om de reis te maken, blijven in Namen en zullen te zien zijn in de tentoonstelling ‘Origines’, naast de vele andere bijzondere kunstwerken die er gepresenteerd worden.

Praktische info:
‘Origines. Histoires de Trésors'
TreM.a
Hôtel de Gaiffier d’Hestroy
Rue de Fer 24
5000 Namen
Van 30 maart tot 29 september 2024
Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur.