Expo James Ensor voor blinden en slechtzienden

27 maart 2024

De tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’, die de KBR organiseert in het kader van het Ensorjaar, is toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting zijn er specifieke rondleidingen uitgewerkt.

Vrijetijdsactiviteiten stimuleren die toegankelijk zijn voor personen met een visuele en auditieve beperking: dat is het doel van een tiental Fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Elk jaar bundelen verschillende Fondsen hun financiële middelen om vrijetijdsactiviteiten te ondersteunen voor die doelgroep. Samen lanceren ze twee projectoproepen: ‘Visuele handicap & inclusie’ en ‘Auditieve handicap & inclusie’.

In 2023 werden een dertigtal instellingen en personen geselecteerd in het kader van de oproep ‘Visuele handicap & inclusie’. Een van de laureaten was de KBR, voor het uitwerken van specifieke rondleidingen voor de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’, die loopt van 22 februari tot 2 juni 2024. Tijdens die tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe Brussel Ensors eigenzinnige beeldtaal mee heeft gevormd en illustreert een gids het belang van de stad in het leven en werk van de jonge kunstenaar. Heel het bezoek lang kan de bezoeker in interactie gaan met de kunstwerken via aanraakmaterialen en muziek.

Is uw vereniging actief in de vrijetijdssector – van sport en cultuur tot gezellig samenzijn – en wilt u graag een steentje bijdragen aan een inclusievere samenleving voor personen met een visuele of auditieve beperking? Biedt uw organisatie al ondersteuning aan personen met een auditieve of visuele beperking en wilt u hun mogelijkheden voor inclusieve vrijetijdsbesteding uitbreiden? Aarzel dan niet en dien uw kandidatuur in!

Meer info?
Projectoproep ‘Auditieve handicap & inclusie’ (tot 30/04/2024)
Projectoproep ‘Visuele handicap & inclusie’ (tot 01/07/2024)
Rondleiding voor blinden en slechtzienden voor de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’(17 mei 2024)
Laureaten van de oproep ‘Visuele handicap & inclusie’ 2023