Erfgoedfonds eregast op BRAFA’12

2 januari 2012

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan exposeert het Erfgoedfonds, in een scenografie van François Schuiten, een prachtige selectie uit zijn collectie die bestaat uit 7.000 kunstwerken en 6 archieffondsen.

Als eregast wil het Erfgoedfonds de bezoekers laten genieten van een mooie selectie meesterwerken uit zijn collectie, die gewoonlijk verspreid is over het hele land. U zult er één van de eerste elektrische Art Nouveau lampen zien, amper een maand geleden aangekocht, een indrukwekkende verzameling van bijna 200 oude rammelaars, meubelen van de architect Jacques Dupuis uit de jaren ’50, het zilveren sierstel van Rubens, maar ook een Edings wandtapijt, abstracte schilderijen uit de collectie Thomas Neirynck, de pareerkaars van het Heilig Bloed uit Brugge, het portret van Charles geschilderd door zijn vader Henri Evenepoel, foto’s van Stanley, muziek van Henry Vieuxtemps enz. De scenografie werd toevertrouwd aan François Schuiten, die door de toepassing van licht en geluid de bezoeker aanmoedigt om in dialoog te treden met de kunstwerken.

Door de aankopen en talrijke schenkingen kon het Fonds een buitengewone kunstcollectie aanleggen van bijna 7000 kunstwerken en 6 archieffondsen. Van Jacob Jordaens tot Philippe Wolfers; deze collectie wordt gekenmerkt door een grote diversiteit, zowel vormelijk als historisch. Elk stuk werd aan die openbare instelling (een museum, een archief, een organisatie enz.) toevertrouwd die het in de beste omstandigheden toegankelijk kan maken voor het publiek.

Het Fonds wordt ook steeds meer geconsulteerd om initiatieven tot het behoud van ons erfgoed te ondersteunen en om mecenassen te begeleiden bij de realisatie van hun wensen. Na 25 jaar inzet voor het erfgoed is het Erfgoedfonds uitgegroeid tot een van de hoofdrolspelers op het erfgoedterrein.

Graag danken wij iedereen die zich samen met het Erfgoedfonds inzet voor de zorg voor ons erfgoed!

BRAFA’12: de 57ste Antiekbeurs
Van 21/01.2012 tot 29/01/2012
Van 11uur tot 19uur
Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel