Een bloemrijke zomer in Namen!

1 augustus 2018

Studieobjecten, symbolen of sierelementen: bloemen zijn altijd al een belangrijke inspiratiebron geweest. Sommige fin-de-siècle kunstenaars raken geboeid door de toenmalige wetenschappelijke theorieën en koesteren een grote passie voor bloemen. Vooral voor soorten die toen bijzonder in trek waren, zoals orchideeën, lelies, irissen en rozen.

Het Museum Félicien Rops laat ons in “Fleurs lascives” kennismaken met de belangrijke rol van de Naamse kunstenaar en, algemener, met de voorliefde van de 19de-eeuwse burgerij voor planten, serres en tuinen. De tentoonstelling schetst ook de verbanden tussen botanische curiosa en kunstcreaties. Schilderijen, tekeningen, beelden, foto’s en literaire fragmenten gaan in dialoog met de meest toonaangevende herbariums, wetenschappelijke werken en tuinbouwmagazines uit die tijd.

Philippe Wolfers deelt zijn botanische passie met Rops. Daarvan getuigen zes schetsen, een vaas en een bonbonnière, te zien in de afdeling sierkunsten van de tentoonstelling, en uitgeleend door de Koning Boudewijstichting.

Praktisch:

“Fleurs lascives”
Museum Félicien Rops
Rue Fumal 12, 5000 Namen
Nog tot 23 september 2018