“Dr. Livingstone, I presume?”

4 juni 2013

De Koning Boudewijnstichting en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika slaan, ter gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van Livingstone, de handen in elkaar om in het BELvue museum de befaamde ontmoeting tussen de Schotse zendeling en Stanley in beeld te brengen aan de hand van niet eerder getoonde documenten.

De naam van de Schotse arts en zendeling, David Livingstone, is onlosmakelijk verbonden met de aardrijkskundige ontdekkingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in Afrika. Zijn opdracht als zendeling bracht hem eerst tot aan de grenzen van de Kalahariwoestijn. Daarna maakten zijn latere ontdekkingsreizen, van de verkenning van de Zambezi rivier tot de meren in Oost-Afrika, hem tot de nationale held van Engeland, die de slavenhandel onvermoeibaar aan de kaak stelde.

In 1871, wanneer Livingstone verzwakt en zonder proviand is, voegt de Amerikaanse journalist van de ‘New York Herald’, Henry Morton Stanley, zich aan de oevers van het Tanganyikameer bij zijn expeditie. Ze trekken enkele weken samen op, maar gaan vervolgens elk hun eigen weg. Livingstone vertrekt voor een laatste zoektocht naar de bronnen van de Nijl, waarvan hij uiteindelijk niet zal terugkeren, en Stanley gaat de roem tegemoet die zijn eerste Afrikaanse expeditie hem zou opleveren. Hun gezamenlijke reis rond het Tanganiykameer betekende een vooruitgang voor de kennis van het bassin van de Grote Meren en van de oevers van het Tanganiykameer die tot dan toe nog niet in kaart waren gebracht.

De bezoeker vervoegt eerst Stanley op zijn zoektocht naar Livingstone. Aan de hand van talloze voorwerpen en documenten die zowel door openbare instellingen als door privéverzamelaars werden uitgeleend, neemt de tentoonstelling vervolgens de bezoekers mee naar de gebieden die Livingstone en Stanley doorkruisten. Ook de belangrijke invloed die Livingstone op Stanley heeft gehad, komt duidelijk naar voren in de tentoonstelling. Het was Livingstone die hem inwijdde in de technieken die onontbeerlijk waren voor een wetenschappelijke expeditie in Afrika. Hun ontmoeting heeft de carrière van Stanley werkelijk richting gegeven.

De tentoonstelling is gebaseerd op het reisdagboek van Stanley, dat deel uitmaakt van de archieven die de Koning Boudewijnstichting in 2001 verwierf en dat bewaard wordt in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. In dit document vereeuwigde Stanley zijn ontmoeting met Livingstone en tekende hij de legendarische zin “Dr. Livingstone, I presume?” op.

Bekijk hier de online applicatie van de tentoonstelling

Praktische info:
BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Van 6 juni tot 11 november 2013
Van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur, in het weekend van 10 tot 18 uur.
Gesloten op maandag en op 21 juli
Gratis