De wandtapijten van het Fonds Versluys-Evrard in de kijker in het TAMAT

7 juli 2020

Ontdek de 5 hedendaagse wandtapijten van het Fonds Jacques en Jeanine Versluys-Evrard in het kader van de gloednieuwe tentoonstelling ‘TAMAT on Show! La collection du musée dévoilée’ (De museumcollectie onthuld).

Naar aanleiding van zijn heropening stelt het TAMAT, het Museum voor Tapijtweverij, Muurkunsten en Textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel, zijn permanente collecties voor via een gloednieuw parkoers dat de belangrijkste etappes schetst in de ontwikkeling van de tapijtkunst van de jaren 1940 tot vandaag. De ideale gelegenheid om er de 5 hedendaagse wandtapijten te ontdekken die werden geschonken aan de Koning Boudewijnstichting in het kader van het Fonds Jacques en Jeanine Versluys-Evrard.

De tapijtweefkunst verkeert de hele 19de eeuw in zwaar verval, en pas eind jaren 1930 kent ze een heropleving. Daarbij ruimen kopieën van oude schilderijen plaats voor grote composities vol kleuren en geometrische vormen. Een nieuw elan waarvan de wandtapijten van het Fonds Jacques en Jeanine Versluys-Evrard getuigen.

De tapijten van de Franse wandtapijtontwerpers Jean Lurçat, die de vernieuwingsbeweging van de tapijtweefkunst in Frankrijk op gang bracht, Jean Picart le Doux en Dom Robert gaan een dialoog aan met de ontwerpen van de Belg Edmond Dubrunfaut. Die maakte deel uit van de groep ‘Forces murales’, naast Roger Somville en Louis Deltour. Deze groep wilde de tapijt- en de muurkunsten al hun artistieke waarde teruggeven. De werking van de groep wordt in 1947 ondersteund door het Centrum voor de vernieuwing van de Tapijtweefkunst in Doornik en leidt later tot de oprichting van het TAMAT.

De tentoonstelling legt de nadruk op de stijl- en themaverschillen tussen de Belgische en Franse kunstenaars, maar plaatst tegelijk hun gelijkaardige ambities in de kijker: een op dat ogenblik vervallen kunstvorm nieuw leven inblazen. Nog te bezichtigen tot 21 februari 2021.

Praktisch:

“TAMAT on Show! La collection du musée dévoilée”
TAMAT
Place Reine Astrid 9
7500 Doornik
Van 1 juli 2020 tot 21 februari 2021