De tuin van het Talbot House, Poperinge

9 mei 2014

Het Talbot House werd in de 18de eeuw gebouwd door een familie van notabelen en fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als rustplek voor soldaten. Het ging om een initiatief van twee aalmoezeniers, Philip Tubby Clayton en Neville Talbot, die er een echte ‘soldatenclub’ van maakten, om hen een warme, gezellige ruimte te bieden. De tuin, “de grootste kamer van het huis”, zoals Tubby het uitdrukte, was een echte oase van rust waar de soldaten even konden ontsnappen aan de modder van het front en het puin van de stad.

In 1930 koopt een gulle schenker het huis op en vertrouwt hij het toe aan de vzw ‘Talbout House’. Die maakt er een herdenkingsplaats van voor de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Vandaag zien de tuin en het huis er weer uit zoals in 14-18. Zo werden het oorspronkelijke tracé van de boogvormige paden en het natuurlijke plaveisel volledig gereconstrueerd. De bomen behouden een centrale plaats, net als de beplantingen, die geïnspireerd zijn op de plannen uit 1930.

Het Talbot House en zijn tuin zijn vandaag een absolute must voor wie het parkoers van de ‘Grote Oorlog’ in Vlaanderen wil volgen. Het Fonds Louise Vanden Bulcke bekroonde dit opmerkelijke restauratieproject, dat dit vredige oord zijn authentieke karakter teruggaf. Een initiatief van de vzw ‘Talbout House’, in samenwerking met de ‘Commonwealth War Graves Commission’.

De overhandiging van de ‘Prijs voor historische tuinen Hans Vredeman de Vries’ werd uitgereikt door de leden van het Fonds op zondag 14 september om 11u in de tuin van het Talbot House.