De Schat van Thuin: een Keltische erfenis

17 december 2018

Vier staters van de Keltische geldschat van Thuin zijn te ontdekken op de tentoonstelling ‘De Kelten tussen Samber en Maas’. Nog tot 22 april 2019 in het Musée du Malgré-Tout.

De Keltische schat van Thuin, een van de eerste aankopen van het Erfgoedfonds van de Stichting, is van uitzonderlijke archeologische en numismatische waarde. De 70 goudstukken werden in 1980 toevallig ontdekt op de zuidflank van de Biesmelle-vallei in Thuin (Henegouwen).

Vandaag zijn vier stukken uit de schat tijdelijk te zien op de tentoonstelling De Kelten tussen Samber en Maas’ in het Musée du Malgré-Tout. Ze prijken er naast andere muntschatten uit dezelfde periode en illustreren de diversiteit van de geldproductie in de regio. Tegelijk verwijzen ze naar de periode van de Gallische Oorlog.

Nog tot 22 april 2019 geeft het Musée du Malgré-Tout de bezoekers een goed beeld van de aanwezigheid van de Kelten in de streek. Dat ook onze muntstukken te bezichtigen zijn op de tentoonstelling, is des te belangrijker, omdat dit het belang schetst van de archeologische opgravingen die in juni 2018 van start gingen in het bos van Le Grand Bon Dieu in Thuin.

Praktisch:

“De Kelten tussen Samber en Maas”
Musée du Malgré-Tout
Rue de la Gare 28
5670 Treignes
Tot 22 april 2019
Ma-Vr: 9.30 u.-17.30 u.
Za-Zo en feestdagen: 10.30 u.-18 u.