De nieuwe lente van Georges Simenon

8 maart 2023

120 jaar geleden werd romanschrijver Georges Simenon geboren. Zijn geboortestad Luik brengt van 8 tot 11 maart een eerbetoon aan hem met het nieuwe festival ‘Le Printemps Simenon’. Op het programma staan verschillende evenementen. In het Grand Curtius kan u de tentoonstelling ‘Simenon, beelden van een wereld in crisis’ bezoeken, met meer dan 150 foto’s uit het ‘Fonds Simenon Patrimoine’, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Bescherming van het oeuvre van Simenon

John Simenon, de zoon van Georges, heeft zich mateloos ingezet voor het werk van zijn vader. Om die activiteit een blijvend karakter te geven, richtte hij bij de Koning Boudewijnstichting het ‘Fonds Simenon Patrimoine’ op, dat een mooie aanvulling vormt bij het documentatiefonds dat zijn vader aan de Universiteit van Luik schonk. Hiermee wil hij de erfenis levend houden die Georges Simenon ons naliet en ze voor iedereen toegankelijk maken. Voor het verwezenlijken van deze doelstelling kan het ‘Fonds Simenon Patrimoine’ rekenen op de medewerking van de Universiteit van Luik. De lancering van ‘Le Printemps Simenon’ is een eerste concreet initiatief in die zin. (links kbs + Ulg)

Tentoonstelling in het Grand Curtius

Tussen 1931 en 1935 reisde Georges Simenon de wereld rond en bracht hij reportages, romans en, zoals minder bekend, duizenden foto's mee, vaak van zeer hoge kwaliteit. De Grand Curtius presenteert een selectie van deze foto’s uit het ‘Fonds Simenon Patrimoine’ en staat stil bij de vraag wat Simenon de fotograaf ons vertelt over Simenon de romanschrijver en verslaggever. Met zijn reizen wou hij de wereld zien, "alle levens beleven" en zou hij "de naakte mens" ontdekken. Wat deze foto's echter ook onthullen, is de angst van een blik die achtervolgd wordt door de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en bewoond wordt door de angst voor de volgende. Deze foto's laten een Simenon zien die ondergedompeld is in zijn tijd en een waarnemer is van de geschiedenis in wording, terwijl ze het levensechte decor vormen voor enkele van zijn grootste romans.

Publicatie 'Georges Simenon, beelden van een wereld in crisis'

De Koning Boudewijnstichting wilde dit project om het werk van Simenon levend te houden ondersteunen en geeft een publicatie uit waarin Benoît Denis, directeur van het 'Centre d'études Georges Simenon' en professor aan de Universiteit van Luik, ons meeneemt op een reis in de voetsporen van fotograaf Georges Simenon.

‘Le Printemps Simenon’

In 2023 is het 120 jaar geleden dat Georges Simenon werd geboren, de best verkochte en meest vertaalde Franstalige romanschrijver van de twintigste eeuw. Zijn geboortestad Luik wil dit vieren en brengt hem vier dagen lang een eerbetoon met het festival ‘Le Printemps Simenon’. Met dit festival wil Luik Georges Simenon laten ontdekken en herontdekken via tentoonstellingen, literaire ontmoetingen, filmvertoningen, lezingen en een themawandeling.

Praktische informatie

Tentoonstelling ‘Simenon, beelden van een wereld in crisis. Foto's 1931-1935’
Grand Curtius
Féronstrée 136
4000 Luik
Van 8 maart tot 27 augustus 2023