De Man van Tollund

24 maart 2015

Met de steun van het Erfgoedfonds kocht de Wittockiana een portfolio aan van Hugo Claus & Serge Vandercam. Het Fonds Michel Wittock wordt zo verrijkt met ‘ De Man van Tollund’.

In 1962 ontdekt Serge Vandercam in een lokaal museum in de buurt van Silkeborg ‘de Man van Tollund’, een uitzonderlijk goed bewaarde mummie van een man uit het neolithicum, die ongeveer 2.000 jaar voordien geofferd werd en in 1950 werd teruggevonden in een plaatselijk veen.

Vandercam was enorm gefascineerd door deze mummie, die voortaan een wezenlijk onderdeel zal uitmaken van zijn creatieve leefwereld. Dankzij de Man van Tollund verdiept Vandercam zich in de wereld van de figuratieve kunst. In 1963 leidt dit tot een gelijknamige tentoonstelling in de Galerie Delta in Rotterdam. Zijn vriend Hugo Claus schrijft er een lang, episch gedicht voor, dat de tragedie bezingt van een opgeofferde man die voortaan de onlosmakelijke band vormt tussen leven, lijden en dood, om uiteindelijk als een beter mens te worden herboren.

In 1991 stelt de Antwerpse galerie De Zwarte Panter aan de twee mannen voor om er een prestigieuze portfolio van te maken met een beperkte oplage van 60 exemplaren. Het is één van die exemplaren dat het Fonds Michel Wittock komt verrijken.

Dit grote in-plano (68 x 52 cm) zit in een linnen koffertje, bekleed met een zeefdruk van de artiest. Het bevat de tekst van het gedicht in een prachtige Gaudi-typografie, terwijl Vandercam speciaal voor de gelegenheid 7 originele zeefdrukken vervaardigde die het drama vertellen van deze man, die ritueel gewurgd werd tijdens een zomerzonnewende.