Daar bij die molen, die mooie molen…

17 juli 2020

In de molen van Lafosse in de provincie Luxemburg wordt een evenement georganiseerd waarvan de enscenering wordt gesteund door het Fonds Sillon d’Art, dat door de Koning Boudewijnstichting wordt beheerd.

Dit jaar heeft het door de Koning Boudewijnstichting beheerde Fonds Sillon d‘Art de vzw Aisnagué gelauwerd voor ‘Moulins’, een antropologische en poëtische voorstelling die ons op zintuiglijke en artistieke wijze een nieuwe blik gunt op diverse materiële en immateriële facetten van de molen, een sleutelelement van ons erfgoedlandschap.

Uit een mix van auditieve, visuele en lichamelijke benaderingen geïnterpreteerd door artiesten die tegelijk acteurs, verhalenvertellers en muzikanten zijn, groeit een expressieve beleving die zowel de verbeelding, de ziel als het lichaam aanspreekt.

Dit spektakel slaat een brug tussen verleden en heden, jong en oud, de bekommernissen van vroeger en nu, de levenden en de doden. Het brengt tevens een uitgebreide verzameling door antropologen en molenliefhebbers vergaarde getuigenissen tot leven en maakt ze toegankelijk voor een breed publiek.

Van de molen een levende, dynamische en open plek maken, waarin fysieke en menselijke energieën samen een beweging scheppen die voor iedereen zinvol kan zijn in de huidige maatschappij… dat is het doel van de vzw Aisnagué. Daarom zal de vzw dit evenement ook in andere molens, ontmoetingsplaatsen van verenigingen en culturele centra organiseren.

Het Fonds Sillon d’Art lanceert een tweejarige projectoproep die tot doel heeft culturele en artistieke activiteiten in de provincie Luxemburg te promoten. Daarbij ligt de klemtoon op de bevordering en ontwikkeling van culturele, artistieke of muzikale evenementen in Maboge, in de gemeente La Roche-en-Ardenne en omgeving.