Conservatie van de Rijmbijbel

7 september 2016

De dertiende-eeuwse codex met een bijbelverhaal in verzen, de zogenaamde "Rijmbijbel" van Jacob van Maerlant, staat bekend als het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands. Het luxueuze karakter en het niveau van de verluchting zijn bijkomende factoren waardoor dit boek meteen tot de internationale toplaag van manuscripten moet worden gerekend.

Meer dan een kwarteeuw geleden werd vastgesteld dat fragmenten van het bladgoud - waarvan de miniaturen rijkelijk zijn voorzien - en van de picturale lagen loskomen. Omdat de toen gangbare technieken niet adequaat bleken, werd de geplande restauratie uitgesteld. Door het acuut risico op verlies van bladgoud en pigmentdeeltjes, zelfs bij het eenvoudigweg en uiterst voorzichtig omslaan van de bladen, bleef het handschrift voortaan van elke vorm van manipulatie uitgesloten.

Met de toegekende financiering van het Fonds Abbé Manoël de la Serna, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, kan in de Koninklijke Bibliotheek een conservatiebehandeling met inzet van aangepaste technologie worden opgestart.

Tekst: Koninklijke Bibliotheek van België