Charlotte van België, de jaren van geluk

3 april 2012

Van 19 april tot 10 juni 2012 wordt in het BELvue museum van Brussel, de tentoonstelling Charlotte van België, de jaren van geluk gehouden.

Een expositie gewijd aan prinses Charlotte, de dochter van Leopold I Koning der Belgen, die in 1840 in Laken werd geboren en na haar huwelijk met aartshertog Maximiliaan naar Italië verhuisde. Het echtpaar beleefde in de periode van 1860 tot 1864 gelukkige jaren op het domein van Miramar, vlak bij Trieste. Daar liet Maximiliaan op een rotspunt aan de oevers van de Adriatische Zee een indrukwekkend kasteel optrekken.

Tijdens de expositie worden zo'n veertig werken tentoongesteld, gaande van schilderijen, lithografieën, historische foto's en documenten tot persoonlijke voorwerpen van de prinses hoofdzakelijk afkomstig uit de collectie van het Historisch Museum van het kasteel van Miramar en het BELvue museum. Deze werken getuigen van het persoonlijke en artistieke leven van Charlotte en zijn voor het eerst samen tentoongesteld. Ze vormen een onbetwistbare link tussen België en Italië.

Ook het reisdagboek van Adrien Goffinet wordt hier tentoongesteld. Dit document, bewaard in het Archief Goffinet van de Koning Boudewijnstichting, vertelt de terugkeer van Charlotte naar België. Naar aanleiding van de tentoonstelling liet het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting dit reisdagboek grondig bestuderen en wordt dit boeiende verhaal, waarover voordien weinig gekend was, gepubliceerd onder de titel: De terugkeer van Charlotte. Juli 1867 – een delicate opdracht voor baron Adrien Goffinet.

Charlotte van België, de jaren van geluk
BELvuemuseum
Paleizenplein – 1000 Brussel
maandag tot vrijdag: 10 – 17 uur
WE: 10 – 18 uur
Gratis toegang
Een samenwerking van het BELvuemuseum, het Museo Storico del Castello di Miramare, het MIBAC en Alef