‘Boeken die Europa gemaakt hebben'

16 november 2016

De tentoonstelling ‘Boeken die Europa gemaakt hebben’ brengt 7 thema's van de moderne economie en dit sinds het ontstaan van de Italiaanse republieken (vanaf 1468 tot vandaag). Op die manier kan men o.a de eerste stappen herbeleven van het kapitalisme in het Spanje van Karel V, de handelspolitiek en het dirigisme van de absolute staten (geldcontrole, groei van rijkdommen, aangroei van de bevolking, de kracht van de arbeiders, de openbare uitgaven en hun financiering), het verschijnen van de 'onzichtbare hand' van Adam Smith (met de groei, de productiefactoren, het scheppen van waarden, het krediet als hefboom voor de ontwikkeling, de industriële revolutie) en het debat tussen de voorstanders van het liberalisme en het protectionisme die allebei de economische groei van de natie beoogden.

De tentoonstelling belicht ook de lange weg van de democratie, het geluk van de volkeren, het herontdekken van de republikeinse waarden, het uitwerken van de grondwetten en de geboorte van de sociale massaproblemen.

Alle boeken zijn originele uitgaven en een groot aantal is afkomstig uit bibliotheken van beroemde economisten of grote bibliofielen. De boeken-tentoonstelling wordt daarnaast iconografische ondersteund door manuscripten, gravures, portretten, foto's, beeldhouwwerken en diverse instrumenten.

Praktische info
'Boeken die Europa gemaakt hebben'
Tot 15 januari 2017
Bibliotheca Wittockiana
Bemelstraat 23, 1150 Brussel
02 770 53 33
[email protected]