Belgische jazz in het interbellum

5 oktober 2012

De collectie Pernet is één van de belangrijkste collecties voor de vroege geschiedenis van de jazz in België. Ze bevat unieke en zeer zeldzame stukken die de introductie, de verspreiding en de vestiging van jazz in het muziekleven documenteren. Een tentoonstelling die de plaats van de jazz in het interbellum als thema heeft, kan dan ook niet om de collectie Pernet heen.

De kleinschalige tentoonstelling in het Concertgebouw in Brugge belicht het Belgische jazzleven tijdens het Interbellum (1920-1940). Twee thema’s komen daarbij aan bod: de verscheidenheid aan jazzorkesten en de grafische activiteiten van illustrator Peter De Greef, die de jazz in deze jaren een gezicht heeft gegeven.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het festival ‘Jazz Brugge 2012’. Naar tweejaarlijkse gewoonte wordt Brugge begin oktober omgedoopt tot het mekka van de Europese jazz. Ook dit jaar kunt u een twintigtal Europese topensembles aan het werk zien. Elke dag is er een middagconcert in het Sint-Janshospitaal, een pianoconcert in de Kamermuziekzaal en twee concerten in de Concertzaal. Daarnaast wordt de festivalervaring vervolledigd door een intensief offstage programma, bestaande uit introconcerten, workshops, tentoonstellingen, dj-sessies, late night concerten, een vinylbeurs, ...