Archi Human: innoverende woningen voor daklozen

17 maart 2017

KBC Brussels en de vzw Archi Human bundelen hun krachten om daklozen duurzaam te huisvesten in architecturaal en ecologisch hoogwaardige woningen. Een humanitair project dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

In het kader van zijn initiatief ‘Better for Brussels’ ondersteunt KBC Brussels het project Archi Human, dat gelanceerd werd door de Belgische architect Luc Schuiten. Doel: daklozen duurzaam huivesten in nieuwe woningen met hoge architecturale en ecologische waarde. `

Het is daarbij ook de bedoeling de restlocaties en braakliggende terreinen van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te waarderen, door er microwoningen te bouwen met duurzame en lokale materialen. Er zal ook bijzondere aandacht gaan naar de directe omgeving van de woningen, waar het groen moet primeren. Deze microwoningen zijn in de eerste plaats bestemd voor kansarmen die op straat leven.

De vzw Archi Human ontwikkelde daarvoor een energiearme houten module. Het project houdt rekening met de geldende woonnormen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat om intrekklare prefabwoningen die al gedeeltelijk ingericht zijn vóór hun transport. De afmetingen zijn zo berekend dat er telkens een halve module kan worden getransporteerd in één stuk.

Momenteel worden er concrete woonprojecten bestudeerd voor zeven gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.