Antwerps uiltje in Wonderkamer van Axel Vervoordt

13 november 2018

Axel Vervoordt koos onze Antwerpse uilenbeker uit als topwerk van de tentoonstelling die hij cureert in DIVA. Ook 3 artistieke juwelen die het Fonds Christian Bauwens recent aankocht kregen een plaats in zijn wonderkamer. Nog tot 18 april te ‘bewonderen’ in Antwerpen!

Onze Antwerpse uilenbeker (1549) pronkt in ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’, de eerste tijdelijke tentoonstelling van DIVA. De Koning Boudewijnstichting kocht deze kokosnoot beker in 2002 en gaf dit topstuk uit de Gouden Eeuw in langdurig bruikleen aan DIVA. De meesterlijk uitgevoerde beker in de vorm van een uil is het oudste bekende Antwerpse model in kokosnoot.

Ook enkele van de eerste artistieke juwelen die in de periode 1970-1980 in ons land vervaardigd werden, kregen een plaats in de tentoonstelling. De Torque van Emile Souply, de Astronaut van Paul Van Hoeydonck en Cavalier II van Pierre Caille werden onlangs aangekocht door het Fonds Christian Bauwens, dat beheerd wordt door de Stichting, en konden zo in België bewaard blijven.

‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ vormt de start van een reeks tijdelijke tentoonstellingen in DIVA waarin enkele bijzondere gastcuratoren hun interpretatie van een wonderkamer neerzetten. Voor zijn ‘wonderkamer’, dook Axel vervoordt in de collectie van DIVA en vulde deze aan met stukken uit zijn eigen verzameling en met bruiklenen. Een bijzondere mix van naturalia, juwelen en exotica met Oude Meesters en hedendaagse kunst.

Axel Vervoordt: “This Room of Wonder is meant to make us ‘wonder’, inspire us and make us discover things that surprise and fascinate. Personally, I always try to look at art with the eyes of a child, without prejudices or prior knowledge, and I like to be surprised by that which my senses intuitively tell me.”

Praktische info:
‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’
DIVA
Tot 28 april 2019