Antoine Mortier in China

6 december 2019

Het Tsinghua University Art Museum in Beijing (China) wijdt een tentoonstelling aan de Belgische kunstenaar Antoine Mortier. Een boeiende dialoog tussen Mortiers werken in Chinese inkt en de traditionele en hedendaagse Chinese inktschilderkunst.

Verschillende werken van Antoine Mortier, uit de collectie Thomas Neirynck, schitteren op de tentoonstelling ‘Antoine Mortier. Ink made real’, in het Tsinghua University Art Museum in Beijing (China). De tentoonstelling concentreert zich op zijn kunstwerken op papier in Chinese inkt, een meer dan duizend jaar oude Chinese schildertechniek waar Mortier uitgebreid gebruik van maakte. Chinese inkt op papier was voor hem een ideaal medium om zich op een zeer spontane en directe manier uit te drukken en tot de essentie te komen die hij in zijn werk trachtte te bereiken. De keuze voor deze techniek vereiste veel discipline, geduld en een grote technische beheersing.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Tsinghua University Art Museum, de vzw Antoine Mortier en het Fonds Antoine Mortier, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Ze krijgt de steun van de Belgische ambassade in Beijing en de Belgisch-Chinese economische en commerciële raad. Om het oeuvre van Antoine Mortier (1908-1999) te vrijwaren, richtte Françoise Mortier, dochter van de Belgische kunstenaar, in nauwe betrokkenheid van haar zoon Gil Knops het Fonds Antoine Mortier op binnen de Koning Boudewijnstichting. Een aanzienlijk aantal schilderijen, werken op papier en voorbereidende tekeningen, die getuigen van zijn creatief proces, werden in dat kader aan de Koning Boudewijnstichting geschonken. Zo blijft de essentie van het creatief en artistiek werk van Mortier voor altijd en iedereen bewaart. Het Fonds zet zich ook in voor de valorisatie van het oeuvre van Antoine Mortier.

Praktische info:

‘Antoine Mortier. Ink made real’
Tot en met 22 maart 2020
Tsinghua University Art Museum
NO. 1, Tsinghua University Campus
Hai Dian District
Beijing