Het Fonds René en Karin Jonckheere financiert de restauratie van de maquette van het Chinees Paviljoen in Laken. Dankzij de combinatie van traditionele en moderne technieken, zoals 3D-printen, en de samenwerking met verschillende experts zal de maquette binnenkort weer schitteren als voorheen. Daarna zal ze worden tentoongesteld aan het publiek, zodat iedereen dit belangrijke stukje Brusselse geschiedenis kan ontdekken.
Geen eenvoudige klus
De restauratie van de maquette van het Chinees Paviljoen in Laken is een ambitieus project en is momenteel nog aan de gang. De restaurateurs moeten in het bijzonder aandacht besteden aan de vele historische en technische details. Ook is er flink wat financiële steun nodig om het project tot een goed einde te brengen. De maquette werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw door ambachtslieden van de Tushanwan-school in Shanghai en is een schaalmodel van het Chinees paviljoen dat architect Alexandre Marcel ontwierp voor koning Leopold II. De gerestaureerde maquette zal worden tentoongesteld in het bijgebouw van het Chinees Paviljoen (eind 2025) en blijft toegankelijk voor het publiek tot de heropening van het Chinees Paviljoen, dat zodra het gerestaureerd is het ‘Chinees Paleis van de Zijderoute-landen’ zal worden, voorzien in 2028.
Herkomst van de maquette
Na de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 kreeg Alexandre Marcel de opdracht om het Chinees paviljoen met bijgebouwen te ontwerpen en te bouwen. Voor dat project maakten ambachtslieden uit Shanghai in 1903 een model op een schaal van 1/10 (3 m x 1,8 m). Het schaalmodel bulkt van de artistieke en decoratieve details, maar bleef bijna negentig jaar lang opgeborgen in losse onderdelen, voordat het werd herontdekt!
Technische, historische én financiële uitdaging
Een eerste stap in de restauratie was de inventarisatie en reiniging van alle losse onderdelen, want sommige bleken beschadigd door de tand des tijds en de omstandigheden waarin ze waren bewaard. Dat enkele essentiële onderdelen ontbraken, maakte de reconstructie van het schaalmodel extra moeilijk. Met behulp van moderne technieken, zoals 3D-printen, kon men die ontbrekende elementen opnieuw aanmaken. Ook was er grondig onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de oorspronkelijke structuur van de maquette. De restaurateurs doken in oude archieven en plannen om het proces in goede banen te leiden. Tot slot is ook de samenwerking met experts in Chinese architectuur van cruciaal belang om een authentieke restauratie te garanderen. Om dit project te kunnen voltooien, is echter bijkomende financiering nodig. Elke financiële bijdrage is dan ook van harte welkom om dit uitzonderlijke erfgoedstuk zijn oorspronkelijke luister terug te geven!
Het Fonds René en Karin Jonckheere
Het Fonds René en Karin Jonckheere zet zich in voor het behoud van roerend cultureel erfgoed. Het Fonds steunt in het bijzonder de conservatie of restauratie van kunstwerken die van de Europese dimensie van Brussel getuigen. In dat kader steunt het Fonds nu ook dit uitdagende restauratieproject.