Aankoop van een zeldzaam stuk uit het Orléans-servies

9 december 2014

Dankzij het Fonds Christian Bauwens worden de collecties van de KMKG verrijkt met een bijzonder schaaltje in Doorniks porselein. Het stuk maakt deel uit van het servies dat eind 18de eeuw vervaardigd werd in opdracht van de hertog van Orléans.

De hertog van Orléans bestelde bij de manufactuur van Doornik een prestigieus zachtporseleinen servies van 1.593 stukken. Het werd tussen 1787 en 1792 vervaardigd en bevat taferelen met vogels en insecten die rechtstreeks afkomstig zijn uit L’Histoire Naturelle van Buffon.

Koningin Elisabeth van Engeland bewaart 600 stukken van dit servies in Windsor. Het is de enige publiek toegankelijke collectie waar men vier van de zeldzaamste vormen van het fameuze servies, waaronder het schaaltje, kan bewonderen. Het schaaltje, dat als plateau diende voor een kopje en een suikerpot, is het meest gegeerde stuk. In Windsor bestaan er nog 6 exemplaren van, maar tot nog toe was er geen enkel te vinden in een Belgisch museum. Voor het Fonds Christian Bauwens sprak het voor zich dat ze de gelegenheid zou aangrijpen om dit bijzondere werk van ons kunstpatrimonium terug naar België te brengen. Het schaaltje zal de rijke collectie van de KMKG vervoegen, waar het een verdiende plaats krijgt tussen een 80-tal andere stukken uit het servies van de hertog van Orléans