De Meester van Waha is een buitengewone beeldhouwer en één van de meest opmerkelijke figuren van de laatgotische beeldhouwkunst. Zijn identiteit blijft tot op heden onbekend, maar we weten dat hij in het begin van de 16de eeuw in de streek van Marche werkte. Zijn naam verwijst naar de plaats (het dorp Waha) waar verschillende van zijn werken teruggevonden werden.
Vermoedelijk werd dit gepolychromeerd eikenhouten beeld rond 1520-1530 vervaardigd. De kenmerkende eigenschappen van het expressieve gezicht, met ondermeer de vloeiende lijn van de wenkbrauwen, de benadrukte oogleden en de fijne rechte neus, alsook het parallelle plooienspel van de tuniek maken het mogelijk het werk toe te schrijven aan de Meester van Waha.
Jakobus de Meerdere was een discipel en apostel van Jezus en wordt hier afgebeeld als patroonheilige van de pelgrims. Op zijn hoofd staat een pelgrimshoed versierd met een drinkbus, twee gekruiste pelgrimstaffen met bolvormig uiteinde en de zogenaamde sint-jakobsschelp. Hij draagt een typische schoudermantel en aan zijn rechter arm hangt een drinkfles. Oorspronkelijk had hij ook een reisstaf, maar deze is grotendeels verdwenen, evenals zijn handen. Hoewel hij als pelgrim meestal voorgesteld wordt met schoeisel, is hij hier blootsvoets weergegeven. Dit om de kijker er aan te herinneren dat Jakobus de Meerdere eveneens een apostel was. Ook het evangelieboek verwijst hiernaar.
Hoewel de verering van Jakobus in de Middeleeuwen van groot belang was en Namen een belangrijke halte vormde op de weg naar Compostella, was er in de Naamse musea geen beeld van Jakobus te vinden. De aankoop van dit beeld vult dan ook een belangrijke leegte in het Naamse kunst- en cultuurpatrimonium. Jakobus de Meerdere wordt er in langdurig bruikleen gegeven aan het Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (TreM.a), dat sinds de aanwezigheid van de Schat van Oignies (die hen ook toevertrouwd werd door de Koning Boudewijnstichting) het statuut kreeg van officiële tussenstop op de weg naar Santiago de Compostella.
Op 14 en 15 september 2012 kunt u het werk gaan bekijken in de kerk van Sint-Jakob in Namen. Dan wordt het beeld officieel voorgesteld en tentoongesteld.