Red Star Line museum bekroond met cultuurprijs

17 november 2016

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft op 11 oktober de Vlaamse cultuurprijs voor roerend erfgoed, goed voor 10.000 euro en een kunstwerk, overhandigd aan het team van het Antwerpse Red Star Line Museum.

Sinds september 2013 vertelt het Red Star Line Museum het verhaal van de gelijknamige Belgische rederij die 2 miljoen migranten van Antwerpen naar Noord-Amerika bracht. Op de plek waar die mensen toen inscheepten, is het museum gevestigd.

“In een tijd waarin migratie weer volop de geesten van iedereen beroert, slaagt het museum erin om via de Vlaamse geschiedenis van emigratie naar Amerika bij de bezoeker duidelijk te maken wat het betekent om zijn hebben en houden achter te laten om in den vreemde een nieuwe toekomst uit te bouwen”, verklaarde minister Gatz. “Ook de internationale uitstraling en innovatieve aanpak zijn lovenswaardig.”

Buitenlandse financiering

Voor de uitwerking van haar concept zocht het museum ook in het buitenland financiering. Daarvoor werd samengewerkt met de KBFUS, de Amerikaanse poot van de Koning Boudewijnstichting.

Het Red Star Line museum richtte via de KBFUS een American Friends Funds op, dat tot doel heeft om financiële middelen van Amerikaanse schenkers te ontvangen. Dankzij deze constructie hoeven organisaties niet zelf de administratieve rompslomp in de Verenigde Staten te dragen, en hebben ze amper extra kosten.