Vrouwenhoofd (Blanche Charlet)

Dit terracotta beeld stelt Blanche Charlet voor, een beroemde Belgische galeriehoudster. Het werk is representatief voor de art-decoperiode van Oscar Jespers, een van de belangrijkste Belgische beeldhouwers van de twintigste eeuw, en maakt voortaan deel uit van de collectie van het Museum van Elsene. Zodra het museum heropent, wordt het beeld dankzij de aankoop door het Fonds Isabelle en Philippe Dewez toegankelijk voor het breed publiek.

Voor Blanche Charlet

Dit schitterende Vrouwenhoofd van de Belgische beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970) stelt een portret voor van de beroemde galeriehoudster Blanche Charlet (1898-1985), een sleutelfiguur in de artistieke wereld van het interbellum in Brussel. De kunstenaar maakte eerst een versie in marmer en vervolgens dit model in terracotta voor Blanche Charlet.

Art-decoperiode van Oscar Jespers

Oscar Jespers was een vernieuwende tekenaar en beeldhouwer. Hij werkte graag met materialen zoals hout, marmer en terracotta. Hij hield van bas-reliëfs, waarbij de bewerking van het oppervlak primeert, en van beeldhouwen, waarbij hij volumes, vormen, gebaren en bewegingen kon laten ontstaan door materie weg te halen. Vanaf 1921 kapte Oscar Jespers tien jaar lang uit witte steen en Belgisch graniet een reeks hoofden, die een op zichzelf staand geheel vormen (Perle Fine 1925, Bokser 1926, Vrouwenhoofd 1929 …). Daarbij moest het ruwe blok steen ondanks de ingreep van de kunstenaar zo zichtbaar mogelijk blijven, zo vond de beeldhouwer. De invloed van de art deco uitte zich bij Jespers in een gebaar of een vorm. Dat is ook het geval bij dit terracotta beeld, waarvan het hoofd loodrecht op de schouder staat.

Beroemde galeriehoudster

Blanche Charlet had haar eigen kunstgalerie aan de Naamsepoort. In 1926 fuseerde ze haar activiteiten met die van galerie Le Centaure. Ze bracht de nodige middelen bijeen om naar een ruimer pand aan de Louizalaan te verhuizen, maar de crisis van 1930 maakte een einde aan de activiteiten van de galerie. In de Tweede Wereldoorlog werd Blanche Charlet actief in het verzet. Ze werd gevangengenomen door de bezetter, maar wist te ontsnappen en trok naar Engeland. Daar werd ze benoemd tot lid van de prestigieuze Orde van het Britse Rijk (MBE) voor diensten aan de natie. Charlet ging in Londen wonen, waar ze haar kunstcollectie consolideerde en verder ontwikkelde, waaronder ook haar portret in terracotta van Oscar Jespers.

Toegankelijk voor een breed publiek

Dit beeld is representatief voor de art-decostijl van Oscar Jespers en werd opgenomen in de collectie van het Museum van Elsene, die een uitgebreid overzicht schetst van de Belgische kunst van de 19de eeuw tot nu. Dankzij het Fonds Isabelle en Philippe Dewez, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zal het te zien zijn in het Museum van Elsene, zodra dat de deuren weer opent na uitbreidings- en renovatiewerkzaamheden.

Fonds Isabelle en Philippe Dewez

Het Fonds Isabelle en Philippe Dewez werd opgericht om de toegankelijkheid van kunstwerken te bevorderen en ze door te geven aan de toekomstige generaties door ze ter beschikking te stellen aan Belgische musea.

Type: 
Beeldhouwwerk
Material / technique: 
Terracotta
Dimensions: 
41,5 x 19 x 13,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop van het Fonds Isabelle en Philippe Dewez
Year of acquisition: 
2024
Depository institution: 
Museum van Elsene, Brussel