Schotel

In 2008 verwierf het Fonds Pierre-François Tilmon een tinnen schotel met brede rand, vervaardigd in een Naams atelier. Op de onderkant van de rand staan twee stempels: een klimmende leeuw, het merkteken van een Naams atelier, en een gekroonde roos, die in de richting wijst van een Maaslandse werkplaats (Namen, Dinant of Luik). Deze stempels bevestigen dus de geografische herkomst van het voorwerp. Bij elk merkteken staan ook nog eens de initialen ‘GB’, het monogram van de tot nu toe niet-geïdentificeerde ambachtsman.

De schotel is rijk gegraveerd met bloemen, bladwerk, dieren en geometrische motieven. De inscripties ‘MP BALTAZAR 1641 – ANNA’ en ‘MARA’ verwijzen naar de opdrachtgever.

Deze aanwinst is nuttig voor onze kennis van de zeventiende-eeuwse tinproductie in Namen en omgeving. Een product van dit formaat kan alleen als luxevoorwerp bedoeld zijn geweest. Het is een technologisch hoogstandje met bijzonder fijne versiering. Bovendien levert het roosmerk het bewijs dat hier edeltin, dus tin van het beste gehalte, werd gebruikt.

Van deze topkwaliteit is slechts weinig werk bewaard gebleven. Deze schotel is zonder meer een collectiestuk en verdient zeker een plaatsje in het Musée des Arts anciens du Namurois, waar hij in bewaring werd gegeven.

Lees meer hierover in:
J. TOUSSAINT (red.), Étains mosans XVIIe-XIXe siècle (Monographies du Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies [TreM.a], 11), Namen 1996.

Meer info over het Fonds Pierre François Tilmon

Type: 
Schotel
Material / technique: 
Tin
Dimensions: 
Diameter: 35 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Pierre-François Tilmon
Year of acquisition: 
2008
Depository institution: 
Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (TreM.a), Namen