Pagina uit het Antifonarium van Beaupré

Het Antifonarium van Beaupré is een liturgisch manuscript in het Latijn en werd in de 13e eeuw (omstreeks 1290) op perkament uitgevoerd voor de cisterciënzerabdij van Beaupré bij Geeraardsbergen (Oost-Vlaanderen). Het bestond oorspronkelijk uit twee stellen van telkens drie delen. Eén daarvan was bestemd voor de abdis en het tweede voor de priores. Het werd gebruikt voor de gezangen tijdens de kerkdiensten.

In de nasleep van de Franse Revolutie en de sluiting van abdijen, werd het Antifonarium van Beaupré deels vernietigd. Andere delen werden uiteengehaald en raakten in stukken verspreid. De pagina die de Koning Boudewijnstichting op 7 juli 2016 op een veiling bij Sotheby’s in Londen kon verwerven, is een volledig blad met acht lijnen notenschrift en teksten in gotisch schrift met een aantal versierde initialen in blauw of rood. Tot het in de jaren 1980 bij een antiquair van het Isle of Wight (Engeland) werd ontdekt, was het bestaan ervan onbekend. Andere pagina’s van het Antifonarium worden bewaard in het Victoria & Albert Museum in Londen en in het Ashmolean Museum in Oxford.

Deze pagina werd toevertrouwd aan de Alamire Foundation in Leuven die de studie en bewaring van het muzikaal erfgoed van de voormalige Nederlanden tot doel heeft. De Alamire Foundation heeft een project opgestart om de bewaard gebleven fragmenten van het Antiforium van Beaupré digitaal te reconstrueren en voor het publiek online ter beschikking te stellen.

Meer info over het Fonds Pastoor Manoël de la Serna

Type: 
Antifonarium, manuscript
Material / technique: 
papier
Dimensions: 
385 x 304 mm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Pastoor Manoël de la Serna
Year of acquisition: 
2015
Depository institution: 
Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel