Majolicavaas uit Nevers

Majolica uit Nevers
1630-1650

Dankzij het ‘Fonds Marcel Van Rooy - Elise De Smet’ kon een uitzonderlijk majolicawerk toegevoegd worden aan de vaste collectie van de toekomstige museumhub van Verviers in het voormalige Hôtel de Biolley.
 

Museumwaardig majolicawerk

Deze bijzondere balustervaas (buikig en met cilindrische hals) in bontgekleurd majolica is 30,5 cm hoog en werd tussen 1630 en 1650 vervaardigd in Nevers (Frankrijk). De zeldzaamheid, de mythologische decoraties en de uitstekende staat maken dit object erg waardevol. Het stuk is dan ook van groot artistiek en historisch belang voor de museumcollectie van Verviers.

Neptunus en Salacia

Majolica is een Italiaans soort aardewerk of faience, voornamelijk uit de renaissancetijd, dat in dit geval bedekt is met tinglazuur. De vorm, decoratie en kleuren van deze specifieke vaas zijn typerend voor de zeventiende-eeuwse productie uit Nevers. Vanaf het einde van de 16e eeuw verwelkomde dit belangrijke Franse productiecentrum talrijke Italiaanse ambachtslui die originele regionale technieken en decoraties gebruikten. Nevers was destijds het belangrijkste productiecentrum van faience in Frankrijk, en het geproduceerde aardewerk werd in binnen- en buiteland verhandeld. De versieringen op deze vaas zijn kenmerkend voor het faience van Nevers uit 1630-1650, met blauwe motieven en achtergronden die doen denken aan de late renaissancestijl. We zien een bijzonder interessant mythologisch tafereel dat typisch is voor de Italiaanse iconografie: Neptunus, god van de zee, heeft een drietand in de hand. Hij rijdt op een zeewezen en wordt vergezeld door zijn echtgenote Salacia, in de gedaante van een zeemeermin, en hun zoon Triton. Dit mythologische tafereel wordt al sinds de Romeinse tijd regelmatig in de kunst afgebeeld. De grotesken in zuivere renaissancestijl op de voet van de vaas en de decoratie met druiventrossen en wijnranken op de schouder zijn elementen die voor het eerst toegepast werden in Nevers.
 

Renovatie van de musea in Verviers

De collecties van het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek worden binnenkort tentoongesteld in de nieuwe museumhub van Verviers in het voormalige Hôtel de Biolley. Dat geklasseerde monument uit de achttiende eeuw is tot museum omgevormd dankzij de gezamenlijke inspanningen van het Fonds Summa Villa, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, het Waalse erfgoedagentschap, het Waals Gewest, de Franse Gemeenschap en de stad Verviers.
 

Verrijking van keramiekcollecties

Het Fonds Marcel Van Rooy - Elise De Smet wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en steunt Belgische musea die bekendstaan om hun keramiekcollecties met de aankoop, conservatie en valorisatie van kunstwerken in faience en porselein.

 

Type: 
Faience met tinglazuur
Dimensions: 
H. 30,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Marcel Van Rooy - Elise De Smet
Year of acquisition: 
2022
Depository institution: 
Museum voor Schone Kunsten en Keramiek, Verviers