Hanger met bijhorende koffer van Octave Landuyt

Deze impressionante hanger met bijhorende, beschilderde koffer van Belgisch kunstenaar Octave Landuyt werd door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting aangekocht. Het kunstenaarsjuweel werd toevertrouwd aan DIVA, waar het de juwelencollectie versterkt met een representatief werk van Landuyt.
 

Octave Landuyt (°1922) is een veelzijdig Belgisch kunstenaar, voornamelijk gekend voor zijn schilderijen, beeldhouwwerken en juwelen. Daarnaast ontwerpt hij meubelen, kostuums, decors, wijnetiketten, e.a. Sinds 1957 creëert hij juwelen, waaruit een voorkeur voor nauwgezet werk en edele metalen blijkt. Octave Landuyt behoort tot de vroegste en bekendste kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog belangstelling tonen voor het juweel. Hij is ook één van de weinige beeldende kunstenaars die juwelen is blijven maken.

Met zijn juwelen nam Octave Landuyt een belangrijke positie in binnen de ontwikkeling van het kunstenaarsjuweel in België in de jaren 1960 en 1970. In deze periode legden tal van gerenommeerde kunstenaars uit verschillende disciplines zich toe op het ontwerpen en creëren van juwelen. Met hun originele ontwerpen bekleedden ze een belangrijke plaats binnen de hedendaagse juweelkunst.

Octave Landuyt creëert juwelen vanuit zijn eigen artistieke vormentaal, beladen van symboliek. Inhoudelijk en vormelijk herkennen we Landuyts typische stijl met verwijzingen naar de dood, dreiging en verval, maar ook naar het leven. Hij zoekt zijn inspiratie vaak binnen droom- en waanbeelden. In tegenstelling tot de meeste plastische kunstenaars in die periode, maakt hij geen verkleinde exemplaren van zijn schilderijen of beeldhouwwerken. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij enkele andere kunstenaarsjuwelen uit onze collectie. Zo is de hanger ‘Signal de l’autoroute d’Ostende’ van Jacques Moeschal een miniatuur in goud van zijn monumentale sculptuur. Hetzelfde principe geldt voor de hanger ‘Astronaute I’ van Paul Van Hoeydonck en hanger Cavalier I van Pierre Caille.

Het impressionante juweel is gemaakt van ivoren ringen met een gouden hoofd of masker waarin we Landuyts stijl herkennen. De hanger is bezet met cabochons van amethist, granaat en kornalijn. De rode en oranje kleur van deze laatste twee stenen verwijzen naar bloed en vuur en zijn typisch voor zijn kleurenpalet. Net zoals bij verschillende van zijn andere kunstwerken spelen de ogen, die de toeschouwer viseren, een belangrijke rol en is de mond open en wat verstomd afgebeeld. Zowel wat materiaalgebruik betreft, als techniek en thematiek (masker, kruisvorm), is dit een representatief werk van Octave Landuyt dat zeer typisch is voor de jaren 1960-1970.

Bijzonder aan dit juweel is dat het een uniek exemplaar betreft met een bijhorende gesigneerde doos uit brons waarop hij een gezicht met vogel schilderde in groene en blauwe bronsverf. Midden de jaren 1970 creëerde Landuyt een aantal gelijkaardige, gesigneerde juwelendozen waarvan de binnenkant steeds op maat van het verkochte juweel werd aangepast. Hij concipieerde de stuks als een totaalkunstwerk.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kocht de hanger met bijhorende doos aan en bracht het onder in DIVA. Naast twee werken van Landuyt die DIVA reeds in bruikleen heeft, vult dit juweel er de hiatenlijst aan binnen de collectie juwelen. DIVA zal het juweel nu verder onderzoeken.

Type: 
Juweel
Material / technique: 
Hanger: goud, ivoor, tijgeroog, agaat, opaal. bronzen frame met tekening in blauwe en groene bronsverf, houten onderkant bekleed met bruin fluweel, afgewerkt met zwarte kunststof. Binnenin kunststof element met pyrogravure.
Dimensions: 
Afm (koffertje): 39x39x11 cm ; Afm (hanger): 18x12 cm Bruto gewicht (hanger): 327,3 g
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
DIVA, Antwerpen