Fonds Antoine Mortier

Het Fonds Antoine Mortier werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting door zijn dochter Françoise, in nauwe betrokkenheid van haar zoon Gil Knops. Het Fonds heeft als doel de overdracht van het oeuvre van Antoine Mortier (1908-1999). Deze befaamde Belgische kunstenaar wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de lyrische abstractie in België.

Het Fonds wil de essentie van het creatief en artistiek werk van Antoine Mortier bewaren door werken over te dragen die getuigen van zijn creatief proces. Françoise Mortier en haar zoon lieten de Stichting een aanzienlijk aantal schilderijen, aquarellen en voorbereidende tekeningen van hun vader en grootvader na. We vinden hier de twee belangrijkste kenmerken van het werk van Mortier terug: zijn ontegensprekelijke zin voor kleur en zijn krachtige stijl.

De werking van het Fonds Mortier sluit aan bij die van het Fonds Thomas Neirynck en het Erfgoedfonds, die allen beheerd worden door de Koning Boudewijnstichting. Zo bevat de collectie van het Fonds Mortier de voorbereidende tekeningen en werken voor Les flambeaux (De fakkeldragers), verworven door het Erfgoedfonds, en Les concurrents, gekregen in het kader van het Fonds Neirynck. Door een samenwerking tussen de verschillende Fondsen aan te moedigen wordt de impact van elk Fonds versterkt.