Drie werken van Armand Funcken

Deze drie werken van de in Verviers geboren schilder Armand Funcken (1875-1940), tonen beelden van zijn stad tijdens de Duitse bezetting. Op twee doeken zien we taferelen bij bevoorradingsposten. Het ene speelt zich af in de rue du Collège, voor de voormalige bioscoop Pathé en het andere aan de Gare de l’Ouest [Weststation], waar het er minder vreedzaam aan toe gaat. Op het derde schilderij zien we het gebouw van de Société d’Harmonie dat door de Duitse bezetter werd gevorderd. De personages zijn als echte portretten naar het leven afgebeeld. Op twee doeken is Funcken zelf te zien: aan de Gare de l’Ouest [Weststation] met een schilderij onder de arm en voor het gebouw van de Harmonie met potten verf in de hand.

Deze drie schilderijen werden verworven door het Fonds Summa Villa, en zullen tentoongesteld worden in het Hôtel de Biolley in Verviers. Na de beëindiging van de restauratie (voorzien in 2017-2018) zal de collectie van het museum voor Schone Kunsten in dit emblematische gebouw worden ondergebracht. Dit voormalige stadspaleis is een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad en getuigt van haar economische rijkdom in de 19de eeuw. In 1853 had hier de officiële ontmoeting plaats tussen de toekomstige koning Leopold II en zijn verloofde Maria-Hendrika.

Het doel van het Fonds Summa Villa, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is de restauratie van het Hôtel de Biolley en het behoud van het onroerend erfgoed van Verviers uit de 18e en 19e eeuw.

Meer info over het Fonds Summa Villa