Collectie Yves Becko

Zangkunst in België

De collectie Yves Becko vormt een fundamentele bron voor onze kennis over de ontwikkeling van de zangkunst in België. Yves Becko (1943-2004) wou het fenomeen van de zangkunst zo ruim mogelijk benaderen en bracht daartoe allerlei soorten bronnen bijeen, die hij met elkaar vergeleek en bestudeerde. De verzameling bevat een indrukwekkende hoeveelheid documenten en opnamen, waaronder enkele zeer zeldzame stukken.

Rijkste discografie

Het betreft de rijkste discografie die ooit aangelegd werd voor de periode vóór 1950 en de verzameling historische opnamen is uniek in België. Ze omvat ongeveer 20.000 78-toerenplaten en 65 cilinders uit de jaren 1890 tot 1950, met hoofdzakelijk Belgische stemmen.

Een unieke bibliotheek

Zijn platenverzameling is aangevuld met een bibliotheek van ongeveer 2.000 werken over de geschiedenis van de geluidsopname en de zanginterpretatie, over de opnametechnieken en over de evolutie van het zangrepertoire.

De collectie werd toevertrouwd aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek, de enige patrimoniale fonotheek van België. Het vult diens collectie perfect aan, want de instelling beschikte daarvoor over slechts weinig documenten uit de periode 1890-1950.

Publicatie 'Opera.be De collectie Yves Becko'
Website Koninklijke Bibliotheek van België

Meer info over het Erfgoedfonds