Bureaumeubel

Jules Wabbes
1955-1957

Jules Wabbes (1919-1974), een van de grootste Belgische meubelontwerpers en interieurarchitecten van de 2de helft van de 20ste eeuw, creëerde dit bureaumeubel in 1955-57. Het meubel behoort tot zijn doorbraakproject en heeft een uitzonderlijke lengte. Reden genoeg dus voor het Fonds Leon Courtin-Marcelle Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, om dit stuk aan te kopen en toe te vertrouwen aan het Design Museum Gent. Daar versterkt het aanzienlijk de andere collectiestukken die het museum van de ontwerper heeft, maar die meer fragmentair van aard zijn en van een latere periode dateren.

Met zijn uitzonderlijke lengte van 3m30 illustreert het mooi welke overspanning de techniek van het ‘lattenmeubel’ aankon. Het verlijmen van massieve houten latten werd het handelsmerk van Jules Wabbes.

Wabbes creëerde dit bureaumeubel voor het Foncolingebouw in Brussel. Het kantoorgebouw van de vroegere overheidsdienst Foncolin, het ziekenfonds voor ambtenaren van Belgisch-Kongo, was het doorbraakproject van ontwerper Jules Wabbes en zijn zakenpartner en architect André Jacqmain.

In 2012 werd het meubel getoond op een tentoonstelling over Wabbes in Bozar (zie foto), maar de samenstelling van de lades is nu anders en werd opnieuw samengesteld zoals op een nog bewaard plan van het meubel.

Type: 
Meubel
Material / technique: 
hout en metaal
Dimensions: 
L. 3m30
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
Design Museum Gent