Bezoek aan het graf van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk

Philippe-Jacques Van Brée

Het 19e eeuws schilderij Bezoek aan het graf van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is een iconisch werk van de Antwerpse kunstenaar Philippe-Jacques van Brée (1786 - 1871). Het Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché kon het bij een handelaar in Parijs aankopen en het werk zo naar België terugbrengen. De aanvraag kwam van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Van Brée schilderde aanvankelijk vooral historisch en architectonisch werk. Als grote liefhebber van geschiedenis en antiquiteiten, verwerkte hij in het merendeel van zijn kunstwerken verwijzingen naar kunst of architectuur. Ook in dit werk komen kunst en geschiedenis samen, en dit in zijn kenmerkende kleurige en lumineuze sfeer.

Vier vrouwen bevinden zich in de grafkapel van Rubens in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Het zijn waarschijnlijk cultuurtoeristen die Antwerpen bezoeken, want de stad van de geniale Rubens was vanaf de 19e eeuw een trekpleister voor vele kunstliefhebbers. Boven het altaar hangt een schilderij dat Rubens rond 1634 vervaardigde: Madonna omringd door heiligen.

De vier vrouwen kijken allen naar Rubens. Een eerste kijkt naar zijn graf, een tweede kijkt naar zijn werk, een derde vrouw is een reisgids aan het lezen en de laatste vrouw maakt nota’s. Het schilderij past dan ook perfect in de nieuwe vaste presentatie van het museum, dat in de introzaal op de bovenverdieping die de aanloop vormt naar de Rubenszaal, een zaal zal wijden aan ‘Kijken naar kunst’

Type: 
schilderij
Material / technique: 
Olie op paneel
Dimensions: 
114 x 85 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2017
Depository institution: 
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen