‘Walthéry op de affiche’: de passie achter een collectie

13 juni 2019

De tentoonstelling die deze zomer georganiseerd wordt door het Centrum voor Archeologie, Kunst en Geschiedenis van Jambes in de Toren van Anhaive, eigendom van de Koning Boudewijnstichting, toont een collectie affiches van François Walthéry. Een echte erfgoedschat, met een veertigtal stukken uit een privécollectie die er duizenden telt. Een unieke gelegenheid om ze te laten zien aan een zo breed mogelijk publiek.

De artiest en zijn werk belichten op basis van een affichecollectie: dat is het doel van de tentoonstelling ‘Walthéry s’affiche’, die ruim aandacht besteedt aan het gebruik van striptekeningen in de reclame. Want François Walthéry – de geestelijke vader van onder meer Natacha en Benoît Brisefer (Natasja en Steven Sterk) – heeft vaak zijn potlood gescherpt om een evenement, een solidariteitsoperatie, een sensibiliseringscampagne… aan te kondigen via affiches met daarop zijn beroemde personages. Affiches die in de loop van de tijd bewaard werden door gepassioneerde verzamelaars, die op die manier bijdroegen tot de bescherming van een deel van ons immaterieel cultureel erfgoed.

"Elke verzamelaar heeft een uniek cultureel kapitaal in handen”, aldus Dominique Allard, directeur van de Koning Boudewijnstichting. “Dat we vandaag het genoegen hebben om schatten uit een ander tijdperk te ontdekken en te bewonderen, is grotendeels te danken aan privéverzamelaars. Zij hebben niet alleen werken gered van de vergetelheid, maar er ook voor gezorgd dat ze overgedragen werden aan de toekomstige generaties en voor iedereen toegankelijk worden. Een missie waarmee de Koning Boudewijnstichting zich associeert, door collecties te behouden, valoriseren, voor iedereen open te stellen en aan de mensheid over te dragen.”

De verzamelaar van wie de affiches van Walthéry tentoongesteld worden in Anhaive, maakte zijn passie van deze ‘stilstaande beelden’. Stukken die bedoeld waren als vergankelijke impressies, maar die dankzij het werk van de verzamelaar konden worden gedigitaliseerd, gerepertorieerd, geïnventariseerd, gerangschikt, geklasseerd, beschermd en zorgvuldig bewaard. Op die manier werden de evenementen waarvoor ze ontworpen werden, vereeuwigd.

Naast de affiches worden er ook andere voorwerpen en documenten tentoongesteld, in een vormgeving die ons doet terugkeren naar de personages van de auteur, maar ook een beter beeld geeft van de persoon van François Walthéry, als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de stripcultuur die diep verankerd is in zijn kunst en zijn erfgoed, waarvan hij een vurige pleitbezorger is.

Praktisch:

Tentoonstelling ‘Walthéry s’ affiche’
Van 18 juni tot 1 september 2019
Van dinsdag tot vrijdag van 13.30 u. tot 17.30 u., en op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.
Toren van Anhaive, Place Jean de Flandre 1, 5100 Namen (Jambes)
Gratis toegang