Verlies van een groot Rubenskenner

13 september 2021

Prof. Dr. Arnout Balis, een van de grootste Rubenskenners en medeoprichters van het Rubenianum Fund overleed onverwacht op 6 september 2021. Een groot verlies voor de kunstwereld.

Prof. Dr. Arnout Balis (69) was een van de grootste kenners van Peter Paul Rubens, de kunstenaar aan wie hij zijn leven wijdde.

Hij werd geboren in Brussel en studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Na zijn afstuderen ging hij in Antwerpen aan de slag bij het Nationaal Centrum voor de Plastische Kunsten van de 16de en 17de eeuw, nu het ‘Centrum Rubenianum’. Daar werkte hij mee aan de meerdelige oeuvrecatalogus van Rubens, het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard.

Toen de middelen voor dit reuzachtige project opdroogden, lag Arnout Balis in 2010 mee aan de basis van het Rubenianum Fund, het Fonds dat onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting opgericht werd om het project verder te kunnen financieren.

Als voorzitter en stuwende kracht van het Centrum Rubenianum zette Arnout Balis zich in om de ambitie waar te maken om het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, het grootste kunsthistorische project ooit, tegen 2024 te voltooien.