Rammelaar met wolventand uitgeleend

3 april 2012

De tentoonstelling Ô Loup! heeft als centraal thema – hoe kan het ook anders – de wolf. Een dier dat deel uitmaakt van onze geschiedenis, maar dat daarnaast ook een sterke symboliek heeft en voorkomt in dierenverhalen, fabels en legendes. Zo wordt de wolf niet alleen gevreesd en misprezen, maar wordt hij eveneens graag gezien en bewonderd.

In onze streken zijn al sinds meer dan een eeuw geen wolven meer te vinden, maar paradoxaal genoeg blijft het collectieve geheugen van onze streken steeds opnieuw een rijke en veelzijdige kijk op dit dier ontwikkelen. Het is duidelijk dat de wolf nog steeds in onze fantasiewereld rondloopt.
Deze tentoonstelling toont beelden, zowel historische, sociologische als etnografische, van de wolf uit verschillende tijdperken. Zo komen ook kunstwerken en artefacten aan bod, zoals de rammelaar met wolventand die het fonds Michel Wittock uitleende. De rammelaar wordt tentoongesteld bij het thema van de wolf als beschermer of metgezel. In dit specifieke geval moet de wolventand er voor zorgen dat de tanden van het kind zonder pijn zouden groeien en dat het kind beschermd zou worden tegen ziekte en gevaar.

Ô Loup!
Van 7/4/12 tot 2/9/12
Musée Royal de Mariemont