Prins Lorenz bezoekt Hof van Busleyden

8 maart 2019

Het Museum Hof van Busleyden ontving vandaag Prins Lorenz. Op het programma stonden verschillende kunstwerken die door tussenkomst van de Koning Boudewijnstichting gerestaureerd werden. Met als hoogtepunt de Besloten Hofjes, die dankzij het Fonds Baillet Latour weer in volle glorie schitteren.

Het bezoek aan het Museum Hof van Busleyden was voor Prins Lorenz, erevoorzitter van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, niet toevallig. Het museum is gewijd aan de cultuur en de geschiedenis van de Bourgondisch-Habsburgse Nederlanden. De verschillende voorouders van Prins Lorenz komen er uitgebreid aan bod. Op vrijdag 8 maart bezocht hij het gloednieuwe museum en bewonderde er verschillende kunstwerken die door tussenkomst van de Koning Boudewijnstichting gerestaureerd werden.

Op het programma van het bezoek stonden enkele topstukken van het museum, waaronder het ‘Kastje van de Grote Raad’, wiens naam verwijst naar de Grote Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege in de Nederlanden dat vanaf de 15de eeuw in Mechelen gevestigd was. Het kastje dateert uit de 15de eeuw en behoorde mogelijk toe aan Margareta van Oostenrijk of Margareta van York. In het kader van het Fonds Quellenstede, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting en Mechelse musea wil helpen om hun erfgoed te vrijwaren, werd een fundraisingactie op poten gezet om de restauratie van dit historisch meubelstuk te bekostigen.

Het beeldje van de Heilige Ivo, beschermheilige van advocaten, magistraten en juristen, introduceert de zaal van de Grote Raad. Het werd gerestaureerd in het kader van de campagne SOS polychromiëen, één van de eerste initiatieven van de Koning Boudewijnstichting op het vlak van erfgoed.

De Besloten Hofjes, die dankzij het Fonds Baillet Latour weer in volle glorie schitteren, vormden een van de hoogtepunten van het bezoek. Deze retabelkasten stellen een ideale, paradijselijke wereld voor en werden in de 16de eeuw gemaakt voor de Mechelse Gasthuiszusters-Augustinessen. Ze bestaan uit een bonte mix van allerlei materialen, kunstvoorwerpen en relikwieën. Nergens ter wereld vindt men zo een grote verzameling van Besloten Hofjes. Ze staan dan ook sinds 2011 op de Vlaamse Topstukkenlijst. Met de steun van het Fonds Baillet Latour, dat zich inzet voor het behoud van belangrijke werken uit ons Belgisch erfgoed, werden ze terug in ere hersteld.

Ook in de toekomst zal het Hof van Busleyden op de mecenaatsfondsen van de Koning Boudewijnstichting kunnen rekenen. Zo zal het Fonds Raphaël De Smedt, dat opgericht werd ter ere van de Mechelse kunstschilder Jan De Smedt, projecten van het Mechelse museum ondersteunen.