Oproep: samenwerking tussen kunstambachtslieden en ontwerpers

19 oktober 2021

Voor het tweede jaar op rij ondersteunt het Platform voor Opleiding en Talent het project Duos en Résonances van Wallonie Design, dat de samenwerking tussen kunstambachtslieden en ontwerpers wil bevorderen.

Sofina en de afstammelingen van Gustave Boël hebben binnen de Koning Boudewijnstichting het platform voor opleiding en talent opgericht dat de ontwikkeling en ondersteuning van jong talent wil bevorderen. Zo ondersteunt het Platform de vorming van jonge Belgische ambachtslieden in erfgoedambachten, zodat ze sneller kunnen uitmunten in hun vak.

Sinds 2020 biedt het Platform ondersteuning aan Wallonie Design en meer bepaald aan het project Duos en Résonances, dat de samenwerking tussen kunstambachtslieden en ontwerpers wil aanmoedigen. Het is de bedoeling dat de betrokkenen samen aan tafel gaan zitten om nieuwe ideeën rond knowhow, materialen en technieken te ontwikkelen. Voor de editie 2020-2021 werden vijf duo’s van ambachtslieden en ontwerpers geselecteerd:

  • Thierry Busine, fabrikant van rotan meubelen, en Louise Charlier, industrieel ontwerper
  • Caroline Caucheteur, looier van vishuiden, en Céline Poncelet, industrieel en ruimtelijk ontwerper (Atelier Blink)
  • Didier Henry, kunstsmid, en Ariane Van Dievoet, ruimtelijk en productontwerper
  • Philippe Geron, maker van composietproducten (Plastic Works Composites), en Amandine David, ontwerper/onderzoeker
  • Julien Feller, houtsnijder, en Archibald Godts en Theresa Bastek, ontwerpers/onderzoekers (Studio Plastique)

De laureaten namen zo’n zes maanden lang deel aan een gezamenlijk denkproces. Het doel was om hen in de eerste plaats de ruimte te bieden om hun ervaringen te delen en nieuwe perspectieven te verkennen. Die moeten de ambachtslieden een leidraad schenken op hun weg naar uitmuntendheid.

Het resultaat van die verschillende samenwerkingen wordt binnenkort aan het publiek voorgesteld. Deze tentoonstelling loopt van 11 tot en met 18 december 2021 in het Huis der Kunsten in Schaarbeek.

Na het succes van de eerste editie heeft het Platform beslist om ook de lancering van een nieuwe kandidatuuroproep voor 2021-2022 te ondersteunen. Ambachtslieden of ontwerpers die in samenwerking met anderen nieuwe perspectieven willen verkennen: deze oproep is voor u!

U kunt uw kandidatuur (in het FR) indienen tot en met 15 november 2021