Onze Ensor in Wenen!

15 oktober 2018

‘Skelet bekijkt chinoiserieën’ is een van de topwerken op de grote tentoonstelling over Japonisme, dit najaar te zien in het Kunstforum in Wenen.

Dat de Ensor uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting een van de eregasten is op de tentoonstelling die het Kunstforum in Wenen organiseert over Japonisme is niet verwonderlijk.

De rage voor kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit Japan en het Verre Oosten, die in het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw de vormentaal van veel Westerse kunstenaars zou beïnvloeden, vormt een van de centrale thema’s van ‘Skelet bekijkt chinoiserieën’.

In dit sleutelwerk van Ensor brengt de kunstenaar zelfs een satirische en macabere interpretatie van de ‘esthetiek van het Verre Oosten’. Dit biedt een interessante, atypisch blik op het fenomeen van het Japonisme. De vroege ontstaansdatum van het schilderij getuigt ook van hoe vroeg het Japonisme ingang vond in België én van het feit dat dit fenomeen zich ook buiten Frankrijk, in de rest van Europa, verspreidde.

Ensor kwam via zijn familie overigens al vroeg in contact met chinoiserieën en exotica: zijn moeder baatte een winkel uit van deze curiosa en zijn zus trouwde met een Chinese handelaar. Hij verzamelde zelf ook ukiyo-e, vazen, textiel, maskers en waaiers.

Bent u benieuwd om deze Japan-rage en de invloed er van op onze Westers kunst te ontdekken? Breng dan zeker een bezoek aan ‘Fascination Japan’: nog tot 20 januari 2019 in het Kunstforum Wien.

Praktisch:
Kunstforum Wien
Freyung 8, 1010 Wenen, Oostenrijk
Tot 20 januari 2019
10u tot 19 u, Vrijdag: van 10u tot 21u