Marguerite schittert in Parijs

21 december 2018

Het 'Portret van Marguerite', een absoluut meesterwerk van de Belgische symbolist Fernand Khnopff, heeft een ereplaats op de retrospectieve die het Petit Palais wijdt aan de kunstenaar. Nog tot 17 maart te bezoeken in Parijs.

Het 'Portret van Marguerite' is een absoluut meesterwerk van de Belgische symbolistische schilder Fernand Khnopff. Dankzij de tussenkomst van de Koning Boudewijnstichting, die het in 1991 in New York verwierf, kon het terugkeren naar België.

Het schilderij is erg kwetsbaar en reist slechts uitzonderlijk naar het buitenland. Het is dan ook heel bijzonder dat het momenteel een ereplaats inneemt op de grote retrospectieve tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs aan het werk van Fernand Khnopff wijdt. 'Fernand Khnopff (1858-1921). Le maître de l'énigme'  brengt 150 werken van de schilder bijeen en biedt een zeldzaam overzicht van de unieke esthetica van zijn oeuvre.

Het 'Portret van Marguerite' illustreert een opmerkelijk aspect van het werk van de schilder. Fernand Khnopff maakte veel portretten van verwanten. Toch was het zijn zuster Marguerite die zijn model en muze werd. Zij staat model voor de mysterieuze vrouw: een weerkerend thema in zijn werk dat een van de fundamenten werd van de portretkunst van Fernand Khnopff.

Praktisch:

'Fernand Khnopff (1858-1921). Le maître de l'énigme'
Petit Palais
Avenue Winston Churchill, 75008 Parijs, Frankrijk
Tot en met 17 maart 2019
Di-Zo: 10 - 18u.
Vr: 10 - 21u.