‘Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans’

23 november 2016

Ons schilderij ‘Skelet bekijkt chinoiserieën’ van Ensor werd uitgekozen door Luc Tuymans voor de monografische tentoonstelling over Ensors werk in de Royal Academy of Arts in Londen!

Voor de eerste maal in de geschiedenis van de Royal Academy of Arts is een kunstenaar de curator van een monografische tentoonstelling over een andere artiest. Niemand minder dan Luc Tuymans werpt een frisse blik op het oeuvre van James Ensor.

De tentoonstelling brengt een boeiende en originele selectie samen die Ensor zijn grenzeloze verbeelding, humor en creativiteit in de schijnwerpers plaatst. De werken, gekenmerkt door het theatrale, satirische en macabere, werden allemaal door Luc Tuymans uitgekozen. Vanuit zijn eigen achtergrond als kunstenaar en als grote bewonderaar van Ensor, selecteerde hij de werken uit een van de belangrijkste en meest creatieve periodes van Ensors carrière, de jaren 1880 tot de jaren ’90. Hieronder ook het schilderij ‘Skelet bekijkt chinoiserieën’, dat het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in 1995 aankocht.

Na meer dan vijftig jaar is dit schilderij terug te zien in Londen. Het wordt er geconfronteerd met ‘Het Schilderend geraamte’. Beide werken weerspiegelen goed Ensors fascinatie voor het menselijke skelet en dit in een alledaagse situatie. Bovendien vormt ‘Skelet bekijkt chinoiserieën’ een scharnierpunt in het oeuvre van de kunstenaar: enerzijds behoort het nog tot de reeks van intimistische en overladen burgerlijke interieurs, typisch voor zijn jeugdwerk, maar tezelfdertijd voert hij een nieuw personage op, het skelet, dat in zijn werk vaak zal terugkeren.

Bijna alle gepresenteerde werken komen uit Belgische collecties, wat het concept nog extra in de verf zet: een Belgische artiest als curator voor het werk van een medelandgenoot en kunstenaar. Een must-see voor al wie Ensors werk door de ogen van Luc Tuymans wil bekijken.

Praktisch:
‘Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans’
The Royal Academy of Arts, Londen
Tot 29 januari 2017
Van zaterdag tot donderdag van 10u tot 18u; vrijdag van 10u tot 22u