Historische tuinen bekroond

26 juni 2023

De Hans Vredeman de Vries Prijs, dat restauratieprojecten van een historische tuin of park in Vlaanderen bekroond, gaat naar de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant voor hun restauratieproject van de alpentuin ‘Bloemendal’ in Beersel. Het Arboretum Kalmthout ontvangt de allereerste Eervolle vermelding.

De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant ontvangt de Hans Vredeman de Vries Prijs 2022 voor de restauratie van de historische alpentuin ‘Bloemendal’ in het Provinciedomein Huizingen te Beersel. Met de prijs bekroont het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, projecten die zich inzetten voor het behoud en de restauratie van historische tuinen en parken in Vlaanderen.

De Hans Vredeman de Vries Prijs is een initiatief van het Fonds Louise Vanden Bulcke, dat werd opgericht met het legaat van Louise Vanden Bulcke, een filantrope die de historische tuinen en parken in Vlaanderen een warm hart toedroeg. Dankzij dit legaat kan het Fonds elk jaar een restauratieproject van een historische tuin of park in Vlaanderen bekronen. Aan de prijs hangt een bedrag van €6000 vast. De Hans Vredeman de Vries Prijs 2022, uitgereikt in juni 2023, gaat naar de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant voor hun restauratieproject van de alpentuin “Bloemendal” in Beersel. Daarnaast ontvangt het Arboretum Kalmthout de allereerste Eervolle vermelding uitgereikt door het Fonds.

Met de renovatie van de iconische alpentuin 'Het Bloemendal', zwanenzang van de Nouveau Jardin Pittoresque beweging, is een drievoudig doel gerealiseerd. Het relict van het oorspronkelijke concept is gerestaureerd, duurzaamheid kreeg de nodige aandacht door de aanpassing van de bodemsubstraten aan de behoeftes van de opnieuw aangeplante rotsplanten en de ontsluiting voor het brede publiek is voorzien door de plaatsing van nieuwe infopanelen.

In Kalmthout realiseerde het Arboretum een evocatie van de historische, 19e eeuwse doorkijkhaag aan het Vangeertenhof. Door de reconstructie - een geslaagde hedendaagse interpretatie - is een volledig verdwenen, maar waardevol straatbeeld teruggekeerd in Kalmthout. De ceremonie voor de Eervolle vermelding in Kalmthout sloot aan bij het openingsweekend dat het Arboretum organiseerde voor de tuinuitbreiding met 1ha, de ‘Tuin van Sonia, waarbij de Koning Boudewijnstichting ondersteuning gaf bij de fondsenwerving via een projectrekening.

Hebt u ook een restauratieproject van een historische tuin of park? Bekijk dan zeker de oproep 2023 van het Fonds Louise Vanden Bulcke voor organisaties en voor individuen, en dien uw project in voor 16 november 2023. Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van het Fonds bedraagt de prijs éénmalig € 10.000.