Het surrealisme van Camille De Taeye

11 april 2019

Wat Camille De Taeye en het surrealisme gemeen hebben ontdekt u in de tentoonstelling ‘Le surréalisme dans les collections montoises’ in het BAM in Bergen. Een eerste presentatie van zijn surrealistisch werk, dat recent aan de Koning Boudewijnstichting geschonken werd.

De tentoongestelde werken maken deel uit van een recente schenking van zijn weduwe aan de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om iconische werken van de Belgische kunstenaar, die in bewaring zijn gegeven aan de Arthotheek van Bergen.

Camille De Taeye wordt niet beschouwd als een surrealistische schilder als zodanig. De tentoongestelde werken bevinden zich op het kruispunt van symbolisme, fantastische kunst en surrealisme. Ze getuigen van een eigen “grammatica” die Camille De Taeye samenstelt op basis van zijn ideeën. Zijn schilderijen bevatten diverse voorwerpen, waaronder een aantal zeer harde, zoals een zaag, of spijkers, die met elkaar interageren en op die manier een bijzonder verhaal doen ontstaan.

Dankzij de schenking van zijn weduwe wordt het oeuvre van Camille De Taeye behouden voor de toekomst en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Het Fonds Camille De Taeye, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting, zal verschillende projecten ondersteunen om het oeuvre van de kunstenaar veilig te stellen en de kennis ervan te verspreiden.

Praktisch:

“Le surréalisme dans les collectons montoises”
(“Het surrealisme in de Bergense collecties”)
BAM, Bergen

Van 23/03/2019 tot 5/01/2020