Herdenking van de Slag van Waterloo

18 juni 2015

Naar aanleiding van de herdenking van de Slag van Waterloo in 1815 wijdt erfgoedorganisatie Faro een volledig tijdschrift aan de Franse Tijd. In het themanummer nemen de redacteurs ons erfgoed uit de periode 1794-1815 onder de loep. Want hoewel die periode een enorme impact had en nog steeds heeft op onze maatschappij, was er tot nog toe relatief weinig aandacht voor het culturele erfgoed.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting draagt haar steentje bij met een verhaal over de zilveren herdenkingspijp, die vervaardigd werd ter herinnering aan de Slag bij Waterloo.

Dit unieke stukje Belgisch miniatuurzilver werd gemaakt door de Mechelse zilversmid Jean François van Deuren. Het verwijst zowel naar de vredeskolom in Waterloo als naar een belangrijke historische gebeurtenis, en vormt een schakelstuk tussen de Franse en Hollandse tijd.

Het werk werd aangekocht door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché en zal binnenkort te bewonderen zijn in het nieuwe zilver en diamantmuseum in Antwerpen.