Heraanplanting historisch Keiligbosquet bekroond

23 mei 2022

Het Kasteel d'Ursel in Hingene ontvangt de Hans Vredeman de Vries Prijs voor de heraanplanting van het historische Keiligbosquet in het park van het kasteel. Met de prijs bekroont het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, projecten die zich inzetten voor het behoud en de restauratie van historische tuinen en parken in Vlaanderen.

De Hans Vredeman de Vries Prijs is een initiatief van het Fonds Louise Vanden Bulcke, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Elk jaar bekroont ze een restauratieproject van een historische tuin of park in Vlaanderen. Dit jaar gaat de prijs, waar een bedrag van €6000 aan vasthangt, naar het Kasteel d'Ursel in Hingene.

De voormalige zomerresidentie van de adellijke familie d'Ursel is nu eigendom van de Provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelt. Ze ontvangt de Hans Vredeman de Vries Prijs voor de heraanleg van het historische bosje van E. Keilig.

Zeventig eiken werden geplant volgens het ontwerp van Edouard Keilig uit 1883. Op basis van de originele plannen werd het concept gereconstrueerd en uitgevoerd. Zo realiseerden ze opnieuw een blokbeplanting met tientallen bomen, rond een open tuinkamer met een bloemrijkhooiland en parkbanken. Op zaterdag 21 mei werd de Hans Vredeman de Vries Prijs plechtig uitgereikt op het domein van het Kasteel d’Ursel.

Hebt u ook een restauratieproject van een historische tuin of park? Bekijk dan zeker de oproep 2022 van het Fonds Louise Vanden Bulcke voor organisaties en voor individuen, en dien uw project in voor 13 oktober 2022.