‘Gracieus. Belgische Art Nouveau in de kijker’

19 mei 2016

Gracieus brengt in het Umicore Zilverpaviljoen en het Diamantpaviljoen aan het MAS een 50-tal art-nouveau-objecten samen, waaronder enkele topstukken uit onze collectie. De tentoonstelling kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen DIVA, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koning Boudewijnstichting.

Van Philippe Wolfers (1859-1929), een van de spilfiguren van art-nouveau zilverwerk en juwelen, worden er uit onze collectie drie typische stuks gepresenteerd. Zo is er de befaamde documenthouder met ivoor, die aan Edmond van Eetvelde geschonken werd naar aanleiding van zijn rol in de koloniale tentoonstelling van 1897. Daarnaast wordt er een prachtige sierkam getoond, met de toen zo geliefde sierstenen, een stengelmotief en sierlijk lijnenspel, alsook de unieke armband van ca. 1899 met vleermuizen en papavers.

Naast Philippe Wolfers is beeldhouwer Egide Rombaux (1865-1942) een van de weinige kunstenaars waarvan is geweten dat ivoor als artistiek materiaal hem zeer goed lag. De nymfenlamp, met een gesculpteerd werk in ivoor van zijn hand en edelsmeedwerk van François Hoosemans (1857-1941) is heel typerend voor de Belgische art nouveau. Ze getuigt ook van de moderniteit die typisch is voor de stijl van de vooruitgang.

De gouden ring van Henry van de Velde (1863-1957) is een ander mooi voorbeeld van de bijzonder verfijnde en gracieuze stijl waarin België de absolute pionier was. Naast het doordachte lijnenspel is hier ook het materiaalgebruik bijzonder: er zijn drie soorten goud gebruikt die samen met de parels en diamanten een subtiel kleurenspel creëren. Bovendien is het de enige ring die met zekerheid aan deze veelzijdige kunstenaar kan worden toegeschreven.

De twee laatste voorwerpen, de snuifdoos met portret van koning Leopold II en de demi-parure van Arthur Dufour, worden in het thema “Koninklijke juwelen en accessoires in de aanloop naar de art nouveau” getoond.

U kunt deze stukken van25 mei 2016 tot 15 januari 2017 bewonderen in de twee paviljoenen aan het MAS.

Praktisch:
Diamantpaviljoen@MAS
Hanzestedenplaats 23, 2000 Antwerpen
van 25 mei 2016 tot 15 januari 2017, gesloten op maandag
gratis