Fylacterion van de heilige Hubertus op reis naar Parijs

24 oktober 2023

Het fylacterion van de heilige Hubertus, een bijzonder stuk uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting, staat centraal in het middeleeuwse gedeelte van de tentoonstelling ‘Voyage dans le cristal’ in het Musée de Cluny.

Het fylacterion van de heilige Hubertus maakt deel uit van de Schat van Oignies, een van de zeven wonderen van België. Verschillende delen van die schat zijn door de Franse Gemeenschap geclassificeerd als roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. De Koning Boudewijnstichting is sinds 2010 eigenaar van deze middeleeuwse edelsmeedschat, die in totaal een vijftigtal objecten omvat, en zet zich in voor de bescherming en ontsluiting van de kunstwerken.

Het Musée de Cluny vroeg aan de Koning Boudewijnstichting het fylacterion van de heilige Hubertus in bruikleen voor de tentoonstelling ‘Voyage dans le cristal’. Het werk is er het middelpunt van het gedeelte over de middeleeuwen. De tentoonstelling brengt artistieke meesterwerken samen uit de prehistorische tot de hedendaagse tijd die illustreren hoe de transparantie van kwarts in alle beschavingen aantrekkingskracht en mysterie ademde, zeker in de middeleeuwen.

Het fylacterion is versierd met vijf grote cabochons van bergkristal en edelstenen. Op de achterzijde staat de heilige Hubertus afgebeeld met zijn mijter en in zijn hand een staf die eindigt in een speerpunt. Het topstuk is gepresenteerd naast een bol met montuur die wordt toegeschreven aan Nicolaas van Verdun (Museum Schnütgen, Keulen) en de reliekhouder van Onze-Lieve-Vrouw van Dendermonde (Musée de Cluny, Parijs). Het werk laat mooi zien hoe de beroemde Maaslandse goudsmeden, die actief waren rond 1200, bergkristal een ereplaats gaven in hun werk, op verzoek van hun rijke opdrachtgevers.

De tentoonstelling is te zien tot 14 januari 2024. Een aanrader voor wie een bezoek brengt aan Parijs!

Praktische info:
Musée de Cluny 
28 rue du Sommerard
F - 75005 Parijs